Skip to main content

Här kan man ha med sig hunden på kontoret

Göteborg, 19 oktober 2021

Hur fungerar det i praktiken?

Under pandemin har vi läst om hur antalet registrerade valpar ökat rekordartat i Sverige. En del ställs inför dilemmat med hur de ska hantera passningen av hunden när de återgår till sitt arbete hemifrån. Plan B fick besök av GP:s journalist Maja Larsson häromdagen som intervjuade några av oss på temat hundar på kontoret.

Carl Bylund, bolagets vd, berättar i artikeln hur det var när han skaffade sin labrador Sigge för tre år sedan och ville testa att ha honom med sig på dagarna. Sigge är numera hemtam med både lokalerna och medarbetarna.

– Vi som jobbade här då hade pratat mycket om hundar och alla var okej med att Sigge skulle bli kontorshund. Ingen var allergisk, ingen var rädd, utan alla verkade ganska sugna på att ha en hund här, säger Carl Bylund.

Att ha hunden med sig på jobbet är inte en rättighet. Arbetsmiljöverkets regler säger att man som arbetsgivare ska göra en riskbedömning när någon vill ta med sin hund. Det finns flera parametrar som måste klaffa, exempelvis finns det ju vissa som är hundrädda och andra som är allergiska. En del hundar trivs kanske inte heller i en kontorsmiljö med många människor i rörelse.

En positiv effekt av att ha hund på kontoret är att många upplever det som positivt med hundar i närheten. På lunchen blir det ofta sköna promenader och på Plan B turas man om att gå ut och rasta varandras hundar.

Ylva Berner, kontorschef på Plan B i Göteborg, ser hundarna som en härlig bonus.

– Vi är inte särskilt många som jobbar här, och alla tycker om hundar. Jag är själv sugen på att skaffa hund och då vill jag gärna försöka ha med den på dagarna. Det känns som att både ägare och hund mår bra av att vara tillsammans.

Ylva berättar vidare i artikeln att hundfrågan brukar tas upp vid anställningsintervjuer. Hittills har ingen kandidat varit negativ till hundarnas närvaro.

– Men om någon vi vill rekrytera är allergisk, rädd eller bara inte bekväm med hundar är det helt självklart att den medarbetaren går före hundarna. Vårt syfte är ju inte att vara ett hunddagis. Vi är i första hand konsulter som jobbar med att utveckla ett mer hållbart samhälle och i det ingår såklart också att ha en hållbar arbetsplats för alla våra medarbetare.

foton: Ateljé Lena Photography

 

Här kan du läsa hela artikeln från Göteborgs-Posten och se foton på fler av våra fina hundvänner.