Skip to main content

”Det är nu det händer” – digital transformation

Göteborg, 20maj 2022

Intervju med Carl Henrikson, ny på Plan B som ansvarig för affärsområdet Digital transformation

Hej Carl, härligt att ha dig ombord! Berätta gärna lite om din bakgrund!

– Jag har arbetat inom produktutveckling, marknadsföring och innovation samt inom IT-konsulting och som strategikonsult i många år. Jag har varit sysselsatt i flera olika branscher som robotik, tillverkande industri, fordonsindustri och mobilitet, hos företag som SCA, ABB, Volvo Cars, Husqvarna med flera. De senaste åren har jag också haft förmånen att få bidra till och leverera digitala lösningar för forskning och stadsplanering, liksom systemlösningar för fastighetsbranschen.

Du har lång erfarenhet av att arbeta med digitala strategier på konsultsidan, främst inom IT-sektorn. Vad ser du fram emot att få tillföra i samhällsbyggnadssektorn?

– Jag tror att det finns en hel del som branscherna kan lära sig av varandra. Om man blickar tillbaka till rötterna för hur mjukvaruindustrin har utvecklats, så har man tillverkande industri att tacka för många av idéerna. Tillverkande industrier och mjukvaruutvecklare har lärt av varandra – mjukvarubranschen tog till sig Lean-ideologin från industrin, sedan har man vidareutvecklat modellerna så att industrin har kunnat dra lärdomar från mjukvarusidan. En liknande spännande utveckling håller nu på att ske inom samhällsbyggnadssektorn. Det är nu det händer!

Vad var det hos Plan B som fångade ditt intresse?

– Plan B är modiga och vågar tänka annorlunda och utmana med nya sätt att tänka, grundat i mycket gedigen kompetens. Det finns otroligt mycket bra att göra inom hållbar omställning och datadrivet byggande och förvaltning. Och behovet kommer bara att öka!

Du blir affärsområdesansvarig för Digital Transformation! Vad innebär det för dig att ”förenkla omställningen till det digitala arbetssättet”?

– Min erfarenhet är att man måste börja med att skapa en vision och målbild för att vara överens om vart man vill och få ledningsgrupp och medarbetare engagerade. Därefter kan man börja titta på processer, verktyg och teknik. Det finns inte EN lösning som fungerar överallt.

Vilket diskussionsämne får man gärna ta upp med dig vid kaffemaskinen?

– Jag är intresserad av väldigt många saker allt ifrån modeller för innovationsledning eller IT-strategier till all sorts ny teknik och nya idéer. Jag älskar att lära nytt och det finns så mycket roligt att lära. Det märkte säkert mina nya kollegor när vi körde en innovationsövning, som vi kallade ”innovation jam”, tillsammans på vårkonferensen i förra veckan!

Hur kopplar du helst av eller alstrar energi utanför arbetet?

– Jag älskar segling och allt som hör till havet och matlagning och att bygga saker allt ifrån mekanik, elektronik till husbygge. Just nu skissar jag på en sommarstuga vi skall bygga i Värmland.

Tack för pratstunden och lycka till, Carl!

 

Är det dags för din verksamhet att börja känna på digitalisering? Läs mer om hur vi kan bidra: planbab.se/tjanster/digital-transformation