Skip to main content

3 nyårslöften alla samhällsbyggare borde ha

Stockholm, 11 januari 2024

’Business as usual’ eller hägrar en uppfräschad målbild?

Enligt en Sifoundersökning¹ toppas svenskarnas mest avlagda nyårslöften av att äta mer hälsosamt, börja träna och stressa mindre. Med fördel kan även starten på jobbåret gynnas av effektskapande intentioner. Här får du som är proffs på samhällsbyggnad tre bud på nyårslöften med en uppmuntrande dunk i ryggen.

1. Träna mer!

Seriöst?! Javisst, fler lunchpromenader i friska luften med kollegorna gör dig piggare, stärker teamkänslan och förebygger gamnacke från sammanhängande datorarbete. En kvart räcker fint!

(Nudging-tips: se till att ni alla har vars ett par gamla sneakers och regnjackor på kontoret för att undvika ursäkter.)

2. Lär dig digitalisera mer.

Det går att minska stressen på jobbet genom att ta mer digital hjälp för att lösa komplexa problem, till exempel där mycket information måste bearbetas. Våga testa ChatGPT eller andra digitala hjälpmedel även i arbetet, inte bara för att skriva ett tal till din kompis bröllopsfest! AI är ett kraftfullt verktyg som kan ta hand om slitsamma och tråkiga uppgifter. Digitalisering skapar luckor i kalendern som krävs för att reflektion och mer kreativt kvalitetsarbete ska få luft under vingarna, alltså skapar förutsättningar för innovation och tillväxt.

Ännu en vettig intention, inte sant?

3. Återvinn och återbruka mer.

Avfallsvolymerna ökar stadigt, trots att vi vet att vi urholkar vår planets resurser. Men det är de stora volymerna avfall som är grundproblemet, där byggsektorn logiskt sett blir en av de största bovarna. Alla verksamheter behöver prata mer om den övre delen av avfallstrappan, om hur avfall uppstår. Du som är behovsägare och kravställare kan välja material och produkter högt upp i avfallstrappan och ställa tydligare krav på leverantörer och producenter. Det går att bygga om mer i stället för att bygga nytt.

Se till att premiera återvunnet och hållbara material så långt det är möjligt och var noga med att strössla med goda exempel på projekt där målen överträffats som kan inspirera branschkollegor.

Kom ihåg att berömma varandra på vägen!

Förflyttningar kräver stöd. ’Mitt nyårslöfte’² är den hittills största studien av svenskars nyårslöften. Studien görs i ett samarbete mellan forskare vid Stockholms universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet. De mäter graden av uppskjutande-beteende respektive förmågan att hantera och framgångsrikt bemästra olika utmaningar och situationer i livet. I slutet av varje månad får deltagarna svara på 1 fråga: ”I vilken utsträckning anser du att du under de senaste 30 dagarna hållit fast vid och/eller agerat i linje med ditt nyårslöfte?”. Se till att stämma av motsvarande i ditt jobbteam!

McKinsey³ har identifierat ett gränsvärde vid 7% av medarbetarna som måste ges en aktiv uppgift i en förändring för att den ska lyckas. Uppgiften att bygga en strategi för förflyttningen kräver stöd från HR, och behöver integreras med teknik, ekonomi och incitamentsstrukturerna. Det finns ett stort antal erfarna förändringsledare eller managementkonsulter som gärna bistår med sådana tjänster (läs: vi ;-))!

Lycka till!