Skip to main content

Ny på jobbet

Stockholm den 18 juni 2024

Johan von Porat sammanfattar sin första månad som vd och avslöjar vilken kurs Plan Bs digitaliseringsledare tar sikte på i den egna förändringsresan!

Nu har jag varit vd på Plan B i en månad. Jag var regionchef tidigare, så företaget är inte nytt för mig, men det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget som vd.

Fortsatt framåt med glädje

Jag har klurat på vad som behövs framöver på Plan B och hur jag kan bidra till det. Att bidra till hållbar samhällsbyggnad med digitalisering, och göra det under devisen ”Alltid framåt med glädje”, känns klockrent. Jag tror att min breda bakgrund och mitt driv kan vara bra. Jag är inte expert på branschen, eller våra tjänster på djupet, men det finns de som verkligen är det i företaget, så jag hoppas också att jag kan bidra till att de kan göra mer av sina grejer, och att jag kan göra mer av mina och toppa laget, helt enkelt.

Jag är en optimist som gillar utveckling, eftersom jag är övertygad om att den bidrar till något bättre, om vi vill. Plan B har alltid varit på väg och jag ser fram emot att fortsätta denna resa, som både handlar om tillväxt, och om att arbeta med nya grejer på nya sätt. En förändringsresa, med nyfikna, kompetenta och ödmjuka kollegor, som aldrig tar slut.

Möjligheter med utvecklad digitalisering

Behovet av att hantera data och information i samhället är enormt – det har aldrig varit större, och det ökar ständigt, eftersom kraven på hållbarhet och effektivisering ökar. Samtidigt ökar vår förmåga att lösa behoven och skapa kundvärde, då utvecklingshastigheten inom digitalisering är extremt hög, och ökar…

I ett bolag som växer, ökar behoven av riktning, struktur och transparens. Ledningsgruppen kommer jobba hårt med detta, så att vi alla vet vart vi ska och varför, så att vi kan öka frihet under ansvar och alla individers förmåga att dra åt samma håll, och så att vi kan förenkla arbetet. Det är viktigt, och kul, men ännu viktigare, är kulturen. Varför det? Såklart för att vi alla ska trivas och frodas, se möjligheter och ta i dem, men det är ännu närmare affären än så. Givet hur snabbt och enkelt det är att utveckla inom digitalisering, med AI, script, low code, no code, etc, så behöver vi ha en kultur som stöttar detta, så att det integreras på ett självklart sätt i det dagliga arbetet. Vi behöver vara nyfikna, modiga, lära fort, skapa och aktivera, och vi behöver som ledare se till att odla den kulturen. Genom att lära känna våra medarbetare ännu bättre, kan vi förstå vad de behöver och uppskattar – så att de fortsätter att göra ännu mer av det de gillar, och drar med oss andra, som kanske inte är där än.

Vi behöver också jobba nära våra kunder, riktigt nära – och utveckla tillsammans, så att vi hittar rätt bland behov och värde. Kan tyckas självklart, men det kräver en del av både kunder och oss, att tillsammans våga släppa loss tidigt, redan på behov och idéstadiet, och att hitta lämpliga affärsmodeller.

Ännu bättre på förändringsledning

Vi hjälper ofta våra kunder med deras förändringsresor, som ofta kallas digital transformation. För att kunna göra det, behöver vi vara duktiga på förändringsledning – tekniken är ju snabb, men det är inte alltid lika lätt för människor eller organisationer att hänga med. Vi har ett innovationsprogram, där medarbetare får stöd att ta behov eller idé till affär. Ett av förslagen, författat av tre av våra förändringsledare, var att hjälpa oss själva att bli ännu bättre på förändringsledning, genom att träna på oss själva. Så, på vårkonferensen som vi hade på Gotland nyligen, gjorde vi det. Vi tog oss an vår målbild, kallad Asset Based Consulting (ABC), för att bättre förstå vad den innebär och hur vi tar oss dit. Våra förändringsledare lotsade oss genom processer i workshop-format och vi landade i massor att ta vidare på vår resa, och blev samtidigt bättre på att leda förändring. Det kändes också som vi levererade på vårt värdeord ”mod”, när hela bolaget jobbade igenom ledstjärnan för kommande period.

Kompetens och kraft för kundvärde

En månad senare var det dags för mig att vara med på styrelsens strategidagar, där jag som färsk vd föreslog strategi och budget för kommande verksamhetsår. Det är en ynnest att få jobba med så passionerade, engagerade och kompetenta människor. Vi landade i en budget vi tror på för året, och jag ser mycket fram emot att rodda den helheten.

Men, allt syns inte i budget. Kraften ligger i det oerhörda driv och den kompetens som finns hos medarbetarna, det gäller bara att få ut mer av den – ta bort hinder och skapa struktur, så vi kan göra ännu mer av det vi verkligen gillar att göra och som genererar kundvärde – och såklart ha ännu roligare, för det ger energi och kreativitet.

Hör av dig!

Ska vi ses över en kaffe på vårt nya kontor på Södermalmsallén 36 på Söder i Stockholm inom kort? Då kan vi diskutera möjligheter och målbild för din verksamhets förändringsresa!

Johan von Porat, vd, 0707-24 50 95, johan.von.porat@planbab.com