Reincarnate – många av morgondagens byggnader finns redan på plats
Stockholm den 21 mars 2025
Hur bidrar Plan B till cirkularitet genom att utveckla sina tjänster för digitala tvillingar, affärsprocesser och BIM-baserad demontering?
I det EU-finansierade innovationsprojektet Reincarnate deltar Plan B aktivt i ett konsortium med 16 organisationer från 8 länder. Tillsammans utvecklar vi en rad tekniska och sociala lösningar som kan skapa nya möjligheter för byggnader, byggprodukter och material – och därmed maximera deras livscykel och avgöra om de är lämpliga för återanvändning.
Syftet med projektet Reincarnate är:

Öka användning av bygg- och rivningsavfall samt återanvändning av högkvalitativa byggprodukter.

Skapa nya värdekedjor och hållbara affärsmodeller för en grön EU-industri.

Minska CO2-utsläpp och öka självförsörjning för EU:s byggindustri på den internationella marknaden för byggprodukter och -material.

Insikter från projektets 6:e generalförsamling
I slutet av förra veckan hade EU-projektet Reincarnate, om cirkulärt materialflöde i samhällsbyggnadssektorn, sitt sjätte möte med hela konsortiet. Denna gång stod historiska Köln värd och från Plan B deltog Ylva Lemke, som är ansvarig för forskning och innovationsprojekt, och Dan Engström, som är senior rådgivare hos oss i denna typ av projekt. Mötet fokuserade på projektets övergång från att utveckla innovationer till att visa att de fungerar på riktigt. Plan B arbetar i projektet med automatisering av informationsflöden, så Ylva och Dan hade med sig två exempel på AI-baserade verktyg som kan generera praktiska rekommendationer och demonteringsplaner från inventeringsprotokoll på befintliga byggnader – Marvin och Roosta, som vi ger smakprov på nedan:
1. Marvin: POC på AI-genererade demonteringsplaner
POC (proof of concept) på automatisk generering av demonteringsplaner för fönster i en byggnad som man inventerat. Basen är instruktioner, inventeringsprotokoll, resursbehov och en typisk demonteringsplan som man vill ha ut.
2. Roosta: POC på AI-stödda beslutsunderlag
Medan Marvin skapar automatiskt demonteringsplaner, ger Roosta rekommendationer om hantering för enstaka fönster. Roosta är en POC (proof of concept) på AI-stödda beslutsunderlag, automatiska rekommendationer och förslag till beslut om återbruk, renovering och demontage. Baserat på ett inventeringsprotokoll och på oorganiserad data, vilket vi tycker är intressant.
I Reincarnate ges vi tillfälle att testa hur den här typen av AI-stödd robotisering fungerar i praktiken, gärna i kombination med parametriska verktyg. Vårt etablerade samarbete med Högskolan i Jönköping möjliggör att vi utreder trovärdigheten och pålitligheten i AI-stödda verktyg. Vår bedömning är att resultaten är trovärdiga och att processen är enkel.
Inom byggbranschen är innovation nyckeln till att möta några av sektorns mest angelägna utmaningar:
Byggsektorn orsakar cirka 25–30 % av allt avfall som består av många material som ofta inte kan separeras på ett meningsfullt sätt. Det finns höga inbäddade energi- och koldioxidutsläpp i byggavfallet. År 2015 beräknades dessa ligga på 8,5 miljoner ton CO2-ekvivalenter, bara i Sveriges byggsektor.
Den genomsnittliga livslängden för byggnader är endast 39,1 år. Enligt 3L, en av våra projektpartners, är den ännu kortare i EU (i Tyskland uppskattas den till 25–30 år). Den främsta orsaken till att byggnader rivs är att de inte längre uppfyller moderna funktionskrav.
Användningen av återvunna eller återanvända material inom byggsektorn är fortfarande mycket begränsad. Det är sällan är möjligt att återanvända hela byggnader, byggprodukter eller byggmaterial med hög produktkvalitet i en annan kontext eller för ett annat syfte.
Genom att aktivt delta i forsknings- och innovationsprojekt ges våra konsulter möjlighet att samarbeta och kompetensutvecklas ihop med andra branschkollegor och partners. Tillsammans kan vi sprida insikter inom våra nätverk för att snabbare identifiera de mest effektiva sätten att lösa branschens utmaningar.
Vill du veta mer om Reincarnate eller något av våra andra forskning- och innovationsprojekt?
Vi strävar efter att utveckla lösningar som verkligen gör skillnad och bidrar till en mer hållbar och konkurrenskraftig byggsektor, där digitalisering är vårt viktigaste verktyg. Därför deltar vi gärna i forsknings- och innovationsprojekt för att tillsammans utveckla nya metoder och verktyg som kan säkerställa att branschens resurser används på bästa möjliga sätt.
Kontakta Ylva Lemke, ansvarig hos Plan B för aktuella forsknings- och innovationsprojekt, på ylva.lemke@planbab.com eller 010 196 05 07, så berättar hon mer!